19 november 2010

Sagan om ringen

Hörrni, det här med Sagan om Ringen. Jag funderar på om det är dags att läsa dem...


1995, elva år gammal, lästa jag Bilbo på stranden på Kreta. Man kan då tycka att 15 år är en ganska lagom paus innan man påbörjar följande böcker.

Imorgon ska jag sätta mig och leta snygga omslag, men orkar inte just nu. Tror dock att det är ett lönlöst sökande, har aldrig sett några som är okej ens.

Harry Potter and the Deathly Hallows part 1

Jag är precis hemkommen från Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 och har fortfarande hög puls. Om jag inte visste det sedan innan, vet jag det nu. Det här är INTE en barnfilm. Jag vet inte vad det är för åldersgräns, men jag hade inte släppt in allt för unga människor utan målsmans sällskap i salongen, möjligtvis hemma framför tvn.

Min teori är att personer födda 1988 är den optimala Harry Potter-läsaren och den som också får ut mest av hela serien. Det som fascinerat mig med böckerna är att handlingen eskalerat i samma takt som Harry åldrats. 1999 när den första boken kom ut i Sverige var alltså årgång -88 elva år gamla, precis som Harry. Därefter kom en Harry-bok om året ut i Sverige under några år och därefter med några års mellanrum, den sista 2007 när 88:orna var 19 år gamla. Bara två år äldre än Harry i den sista boken. Om man läst böckerna i den takten de kommit ut har man hängt med i Harrys egen utveckling som tonåring och trollkarl, men historien har också i viss mån anpassats efter den fas man själv befinner sig i. Det blir intensivare och mörkare ju längre in man kommer. Det är vad jag tror. Att man sedan läser dem mellan åldrarna 15 och 23 som jag gjorde är antagligen inget problem, men jag inbillar mig ändå att jag missade det där lilla extra.




När man lever bland skeptiker händer det då och då att jag inbillar mig att det hela handlar om någon slags besatthet som inte är på riktigt. Att man dras med i någon slags ström där man inte ifrågasätter sitt eget tyckande och tänkande. Men så är det inte.

Jag försöker läsa igenom alla böcker igen och när jag såg filmen idag påminns jag om varför jag gör det. J.K. Rowlings berättarspråk har jag inte så mycket att säga om, men hennes sätt att bygga upp en värld som trots dess orimlighet ändå känns verklig och beskriva karaktärer som man verkligen bryr sig om räcker för mig. Jag blir glad varje gång jag får ta del av det här oavsett om det är i hennes egna ord eller om det är satt på film av någon annan.

Vad gäller filmen i sig är den såklart en transportsträcka till den avslutande filmen och även om jag tyckte att skrämseltaktiken var välutvecklad i den första av de två är det med lite skräckblandad förtjusning jag ser fram emot nästa film. Av den anledningen att jag inte vet om jag fixar mer spänning men också för att få se om serien avslutas på rätt sätt. Som vanligt med books made into movies får man ut mesta möjliga om man har läst boken minst en gång innan.

18 november 2010

17309 kronor

Det senaste året har jag beställt böcker från Bokus för 2441 kronor. Det är inte alla mina bokinköp eftersom jag köper en del i butik och ibland beställer från andra bokhandlar, men det är iallafall nära.

17309 kronor är den summa som jag totalt lagt ner på böcker de senaste 7 åren. I snitt
2472 kronor om året. Det här är alltså ett helt normalt år i bokinköp sett.

17 november 2010

Where in the world are the wild things?




Jag och min kille har en deal. Jag inreder med böcker, han inreder med kartor. Det är våra intressen. Jag har dock en thing för jordglobar, vilket egentligen bör falla under hans tema, och vi har hittills fem stycken i hushållet. Men nog skulle man kanske kunna tänka sig att man skaffar sig ytterligare en för sisådär 2000 kronor? Om det är en karta i botten för hans skull och lite litterära figurer ovanpå för min skull?

Jag stod länge och höll i Where the wild things are för ett tag sedan, men valde till slut en annan bok (ja, det blev bara en bok vid det tillfället). Men nu känns det faktiskt mer aktuellt än någonsin.

The Great Gatsby blir film

Hur ska jag hinna läsa alla dessa filmatiseringar? Kan inte filmmakarna börja skriva egna manus snart, det här funkar ju inte. Senast i raden är The Great Gatsby som filmatiseras med Carey Mulligan, Leonardo Dicaprio och Tobey Maguire.

Det blir antagligen i den här utgåvan som Penguin Classics tagit fram för att fira 70-årsjubileet av Fitzgeralds död om det nu är något att fira. Sen om man tycker om kanske man kan tänka sig att köpa några av de andra i serien också...





16 november 2010

Önskelistan del 13


Hittade en etsyshop med massor av fina tavlor. Några med böcker som bimotiv. Tycker särskilt mycket om den översta.

15 november 2010

Coraline - Neil Gaiman

Jag har ju självklart uppfattat hypen runt Neil Gaiman. Jag har också sett filmaffischerna som tapetserade stan för något år sedan. Och så har jag hört många människor berätta hur bra de tycker Coraline är. Så jag bestämde mig för att prova.


Till en början konstaterade jag vilket klassiskt tema som behandlades. Ett barn som inte riktigt når fram till sina föräldrar söker sig vidare på egen hand för att till slut hitta till en värld dit inga föräldrar har tillgång. Jag tänker till exempel på Häxan och Lejonet, men också på en av mina vänners duktiga lillasystrar som skrivit Bakomvärlden. De har alla tre samma utgångsläge, men behandlar fortsättningen olika.

Till en början tyckte jag att det var lite för förutsägbart och kanske inte riktigt så läskigt som jag fått för mig att det skulle vara att läsa Coraline. Men allteftersom fastnade jag i språket och hade svårt att lägga den ifrån mig. Det blev också riktigt obehagligt och väldigt spännande till slut. Jag hade inte kunnat förutse hur det skulle sluta.

14 november 2010

Ny Safran Foer

Vi tar vår favoritbok, klipper ur vissa ord ur den på ett sätt så att de återstående orden bildar en ny historia och ger ut det som en helt ny bok. Då har vi gjort precis som Jonathan Safran Foer. Hans Tree of Codes är skapad ur Bruno Schulz The Street of Crocodiles.


Jag kommer ju vara tvungen att läsa Tree of Codes bara för att det är så intressant. Men jag vet också att jag kommer vara tvungen att läsa The Street of Crocodiles för att få läsa de orden som blivit bortklippta.

13 november 2010

Puffinsomslag

Jo alltså. Det har kommit en ny box med omslagsvykort. Denna från Puffin. Det kan vara så att jag behöver ha den med. Kanske inte på väggen den här gången. Men ha liksom.

Lördagsshopping


Idag är det lördag och då gör det inget att man köper en bok fast man inte tänkt göra det. Det sade iaf tjejen i kassan när jag lade fram min nya bokcirkus!bok tillsammans med The Selected Works of T.S. Spivet. Hon sa även att boken var fantastisk och det tror jag faktiskt att jag också kommer tycka. Massor med listor och kategoriseringar, hur kan det inte vara bra? Den är dessutom från Vintage Books och jättesnygg.

7 november 2010

Great Expectations

De två böcker jag senast läst (The little stranger och Att tro på mister Pip) har båda haft referenser till Great Expectations och eftersom den står på önskelistan blev det ett litet inköp. Något omotiverat pga dess inbundenhet, men helt okej pga priset.

En pytteliten sak

Jag brukar säga att det finns en Nemi för varje tillfälle. Och det gör det. Det här tillfället är höst. Jag tycker verkligen om årstiden. Jag känner mig mer harmonisk och handlingskraftig när det är mörkt. Det är trevligare att vara hemma. Det luktar så gott ute. Det är fint med alla färger på träden. Det är så skönt att äntligen få ha riktiga kläder på sig. Osv osv.


Men ändå finns det något där som gör att jag inte kan njuta fullt ut. För det är nämligen inte okej att tycka om hösten.

Man borde tycka att det är kallt, det gör jag inte (de kläder jag väljer att ha på mig är tillräckligt varma). Man borde tycka att det är blött, och det stämmer väl förvisso men jag använder inte sandalarer på hösten (vattentäta skor borde vara just vattentäta). Man borde tycka det är för mörkt, jag upplever inte problemet (verkar ha haft turen att inte påverkas av detta). Man borde tycka att det är för långt till våren (ungefär lika långt som det är till hösten på våren). Man borde också tycka att det är okej att gnälla och vara allmänt otrevlig i sex månader och dessutom ha en giltig anledning att vara det (inte okej!).

6 november 2010

To kill a mockingbird - Lee Harper

Enligt google translate är en mockingbird en glassbil. Alternativa översättningar är härmtrast eller härmfågel. Enligt Wikipedia finns det 31 olika sorters härmtrastar. Det råder alltså någon oklarhet om vad en mockingbird egentligen är, men jag förstår symboliken i boktiteln och lägger inte mer tid på att utreda detta.

It's a sin to kill a mockingbird. Det här är nog det finaste stycket i hela boken.

Amerikanska södern, coming of age, situationsanpassat språk, ett barns utgångspunkt. Det finns många beståndsdelar i den här klassikern som gör det givet att jag kommer tycka om. Och såklart gör jag det. Väldigt väldigt fin. Det är en sådan bok som fastnar och man lär känna karaktärerna så pass att man saknar dem efter sista sidan.

Jag började lyssna på den som ljudbok, men fastnade inte. Jag tyckte in om uppläsaren och lyckades dessutom lyssna med random-knappen intryckt vilket kan ha gjort sitt.

To kill a mockingbird är en sådan bok som alla bör läsa. På grund av dess tema, på grund av språket, på grund av karaktärerna och på grund av känslan. Jag läste den i Vintage Classics-stuk på engelska, men den finns också i nytryck på svenska. Ut och köp!

Litteraturvetarskola

Jag tipsar på Bokcirkus! om Böcker,böcker,böckers litteraturvetarskola.

4 november 2010

Pride & Prejudice in the tree

Det här känns ju ganska givet till julen faktiskt. Faktiskt.

Love is a book and a light

Fortsätter att bygga på min önskelista hos Etsy.

2 november 2010

Bokbloggarnas Litteraturprus


När det var dags att nominera till Bokbloggarnas Litteraturpris hade jag lyckats läsa en enda bok som utkom inom det intervall som gällde. Det var Her fearful symmetry eller Själens osaliga längtan som den heter på svenska av Audrey Niffenegger. Eftersom jag tyckte väldigt mycket om den var det självklart att nominera den och jag har nu när det är omröstningsdags även lagt min röst där.


Alldeles strax har jag läst ytterligare en av de nominerade böckerna, Främlingen i huset av Sarah Waters. Den är också väldigt bra, men inte bättre så mitt beslut kvarstår.

1 november 2010

Overdue Book Calendar


Nu lånar jag ju väldigt lite böcker på bibliotek, men om jag skulle göra det skulle jag köpa den här kalendern för 4$, cirka 28 kronor. Du får själv skriva ut den på det papper du vill ha. Helt fantastisk tycker jag!

Söndagsenkät på en måndag

Bokbabbels söndagsenkät del 1:


Favoritbok i barndomen?
Agnes Cecilia ligger nog väldigt bra till. Men jag tror att också Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder och Vägen Hem av Rosamunde Pilcher kvalificerar. Jag kommer antagligen komma på fler allteftersom jag funderar på det. Läste väldigt mycket när jag var liten, men var då bättre på att favorisera och läsa om än jag är nu.

Vad läser du just nu?
Love, Janis av Laura Joplin. En biografi om Janis Joplin skriven av hennes syster, har blivit ett långtidsprojekt eftersom jag bara läser den hemma lite då och då. The Little Stranger av Sarah Waters. Det är min alltid-med-mig-bok. På jobbet streamar jag Katedralen vid havet av Ildelfonso Falcones via biblioteket.se.

Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga.

Dålig bokvana?
Jag tycker faktiskt jag läser för lite. Jag prioriterar lätt annat som att fastna vid datorn eller tvn. Kanske också att handla lite för mycket jag inte har tid eller plats för. Jag måste nog också säga att läsa inbundna böcker eftersom jag aldrig tar mig igenom dem.

Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Inget

Har du en läsplatta?
Nej, men läser ändå via diverse applikationer i telefonen. Just för tillfället Winnie the Pooh. Tar också lång tid eftersom jag prioriterar min alltid-med-mig-bok.

Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång?
En åt gången. Men i och med olika åtaganden blir det ibland flera samtidigt. Jag har nästan alltid en inbunden och en pocket igång.

Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Ja, på så sätt att jag läser fler andra bokbloggar nu och får massor med bra tips. Det är extremt sällan jag börjar läsa en bok som jag inte är ganska säker på att jag kommer tycka om. Har mycket bättre kvalitet på läsandet nu än innan. Det är lättare att lära sig urskilja vad man tycker om och inte.

Sämsta boken du läst i år?
Baddaren - Emma Hamberg

Bästa boken du läst i år?
Oavgjort mellan Water for Elephants - Sarah Gruen, To Kill a Mockingbird - Lee Harper, Blonde - Joyce Carol Oates och Purple Hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie.

Hur ofta läser du utanför din bekvämlighetszon?
Beror på vad som menas. Väljer ju oftast att läsa sådant jag tror jag kommer tycka om. Har väl vissa fördomar mot vissa genrer. I och med bokcirkel och diverse bokutmaningar och projekt blir det dock en del läsande som jag inte skulle valt själv.

Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Tenderar att vara brittiska eller amerikanska romaner som utspelar sig under det senaste seklet, sällan tidigare och absolut inte i framtiden. Är det svenskt är det oftast deckare, läser gärna böcker där jag själv får jobba mig fram till svaret. Uppskattar magisk realism, gärna sydamerikansk. Har börjat känna mig bekväm med ett visst mått av fantasy.

Kan du läsa på bussen?
Om vägen är rak och om busschauffören vet hur man gör vid inbromsningar och svängar.

Vilken är din favoritplats att läsa på?
I sängen eller på tåget.

Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Vem som helst får låna, men jag SKA ha tillbaka boken. Får jag inte det tjatar jag tills den återlämnas. Om något inte är i det skick jag lånat ut den i får man göra om och rätt.

Viker du hundöron i dina böcker?
Nej. Jag föredrar bokmärken, helst magnetiska sådana.

Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej, möjligtvis i studieböcker. Men den tiden är ju förbi.

I studierelaterade böcker då?
Ja precis.

Vilket är ditt favoritspråk att läsa på?
Engelska om boken är skriven på det språket. Annars svenska.

Vad får dig att älska en bok?
Känslan. Det kan vara språket, det kan vara historien, det kan vara en person. Bara det känns rätt.

Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Jag är ganska försiktig med att rekommendera böcker, jag känner mig så skyldig om den jag rekommenderar till inte känner samma sak som jag.

Favoritgenre?
Internatskolegenren. Magisk realism.

Genre du sällan läser?
Sci-Fi, chicklit, biografier.

Favoritbiografi?
Pass.

Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Tror inte det.

Related Posts with Thumbnails