1 november 2010

Söndagsenkät på en måndag

Bokbabbels söndagsenkät del 1:


Favoritbok i barndomen?
Agnes Cecilia ligger nog väldigt bra till. Men jag tror att också Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder och Vägen Hem av Rosamunde Pilcher kvalificerar. Jag kommer antagligen komma på fler allteftersom jag funderar på det. Läste väldigt mycket när jag var liten, men var då bättre på att favorisera och läsa om än jag är nu.

Vad läser du just nu?
Love, Janis av Laura Joplin. En biografi om Janis Joplin skriven av hennes syster, har blivit ett långtidsprojekt eftersom jag bara läser den hemma lite då och då. The Little Stranger av Sarah Waters. Det är min alltid-med-mig-bok. På jobbet streamar jag Katedralen vid havet av Ildelfonso Falcones via biblioteket.se.

Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga.

Dålig bokvana?
Jag tycker faktiskt jag läser för lite. Jag prioriterar lätt annat som att fastna vid datorn eller tvn. Kanske också att handla lite för mycket jag inte har tid eller plats för. Jag måste nog också säga att läsa inbundna böcker eftersom jag aldrig tar mig igenom dem.

Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Inget

Har du en läsplatta?
Nej, men läser ändå via diverse applikationer i telefonen. Just för tillfället Winnie the Pooh. Tar också lång tid eftersom jag prioriterar min alltid-med-mig-bok.

Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång?
En åt gången. Men i och med olika åtaganden blir det ibland flera samtidigt. Jag har nästan alltid en inbunden och en pocket igång.

Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Ja, på så sätt att jag läser fler andra bokbloggar nu och får massor med bra tips. Det är extremt sällan jag börjar läsa en bok som jag inte är ganska säker på att jag kommer tycka om. Har mycket bättre kvalitet på läsandet nu än innan. Det är lättare att lära sig urskilja vad man tycker om och inte.

Sämsta boken du läst i år?
Baddaren - Emma Hamberg

Bästa boken du läst i år?
Oavgjort mellan Water for Elephants - Sarah Gruen, To Kill a Mockingbird - Lee Harper, Blonde - Joyce Carol Oates och Purple Hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie.

Hur ofta läser du utanför din bekvämlighetszon?
Beror på vad som menas. Väljer ju oftast att läsa sådant jag tror jag kommer tycka om. Har väl vissa fördomar mot vissa genrer. I och med bokcirkel och diverse bokutmaningar och projekt blir det dock en del läsande som jag inte skulle valt själv.

Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Tenderar att vara brittiska eller amerikanska romaner som utspelar sig under det senaste seklet, sällan tidigare och absolut inte i framtiden. Är det svenskt är det oftast deckare, läser gärna böcker där jag själv får jobba mig fram till svaret. Uppskattar magisk realism, gärna sydamerikansk. Har börjat känna mig bekväm med ett visst mått av fantasy.

Kan du läsa på bussen?
Om vägen är rak och om busschauffören vet hur man gör vid inbromsningar och svängar.

Vilken är din favoritplats att läsa på?
I sängen eller på tåget.

Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Vem som helst får låna, men jag SKA ha tillbaka boken. Får jag inte det tjatar jag tills den återlämnas. Om något inte är i det skick jag lånat ut den i får man göra om och rätt.

Viker du hundöron i dina böcker?
Nej. Jag föredrar bokmärken, helst magnetiska sådana.

Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej, möjligtvis i studieböcker. Men den tiden är ju förbi.

I studierelaterade böcker då?
Ja precis.

Vilket är ditt favoritspråk att läsa på?
Engelska om boken är skriven på det språket. Annars svenska.

Vad får dig att älska en bok?
Känslan. Det kan vara språket, det kan vara historien, det kan vara en person. Bara det känns rätt.

Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Jag är ganska försiktig med att rekommendera böcker, jag känner mig så skyldig om den jag rekommenderar till inte känner samma sak som jag.

Favoritgenre?
Internatskolegenren. Magisk realism.

Genre du sällan läser?
Sci-Fi, chicklit, biografier.

Favoritbiografi?
Pass.

Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Tror inte det.

2 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Ååh, Spelkortsmysteriet! Ååh, internatskolegenren!

Cia sa...

Ja eller hur! Det är vid sådana här tillfällen jag önskar jag hade tid med omläsningar :)

Related Posts with Thumbnails