14 februari 2009

Vanan att älska - Doris Lessing

Jag gjorde som Svartanova och valde att läsa Vanan att älska av Doris Lessing som den första i Nobelpristagarutmaningen. Januari till Mars skulle det läsas Doris Lessing och eftersom jag är väldigt intresserad av att läsa så mycket från 1001 böcker... som möjligt och Vanan att älska finns med blev det den.


Tyvärr måste jag säga att den här bekantskapen inte har gjort mig överväldigande positiv till Lessing. Det är en novellsamling och hade jag varit smart hade jag inte valt boken på grund av det. Noveller och jag har aldrig kommit riktigt bra överrens. Jag kan inte komma ifrån att jag tycker det är ytliga berättelser utan budskap och att iallafall de första är väldigt lika varandra. Jag förstår inte vad det är författaren vill säga eller vad just de här historierna ska berätta och det kan mycket väl vara så att det är mig det beror på eftersom det här faktiskt är en person som har fått nobelpriset i litteratur.

Jag tänkte ett tag att det kanske beror på att det är ett tidigt verk och att hon inte riktigt fått in snitsen ännu, men faktum är att både Gräset sjunger och Den femte sanningen publicerades tidigare. Visst är det så att Doris Lessing är känd för sina vardagsskildringar, men tyvärr är det inte något jag uppskattar i det här fallet. Det känns tunt och faller platt tillsammans med språket som väldigt ofta påminner om det beskrivande sätt som ovana skribenter använder sig av.

Jag hade förväntat mig mer av en nobelpristagare, men jag vill ändå räkna in novellformatet som en faktor till varför jag inte kunde ta till mig det ordentligt och kommer i framtiden att ge en roman chansen att motbevisa mig.

5 kommentarer:

svartanova sa...

Känns lite som att jag lurade dig in i det... "Men 1001 böcker..." gjorde ju att man blev extra intresserad av den.
Jag erkänner att jag aldrig kom igenom hela. Så gick det med min Nobelutmaning... Intressant att läsa vad du tyckte, i alla fall!

Martina sa...

Pröva "The Fifth Child" istället, den är riktigt bra.

Cia sa...

svartanova: du behöver inte känna ansvar på något sätt :) Hade jag kommit på det själv hade jag gjort det i vilket fall eftersom jag tyckte det var en så bra idé!

martina: Tack för tipset! Det ska jag ha i åtanke när det är dags nästa gång!

svartanova sa...

Åh, en sådan påse tygpåse skulle jag allt bra gärna vilja ha. :)

Och visst är det mycket mer ekonomiskt att beställa från nätet. Men jag var ju bara tvungen att få med mig någon souvernir, när man bor i en så liten stad som jag blir det lite lyx över det hela. ;)

Trevlig alla hjärtans! <3

Therese sa...

Jag läste Det femte barnet och den var kanon!

Related Posts with Thumbnails