6 september 2008

Karamellskorna - Joanne Harris

Som jag har längtat och tjatat om Karamellskorna! Uppföljaren till Choklad, skriven av en av mina favoritförfattare.


Nu när det är gjort måste jag säga att jag är lite besviken. Inte helt och hållet för det är en bra bok! Inte hennes bästa som de skriver på omslaget, men den är absolut inte dålig.

Mitt problem tror jag är att jag inte känner igen mig. När jag läste Choklad blev jag omsluten i en liten bubbla av chokladstämning och mys, men nu är det som att någon stuckit hål på den.

Tidsuppfattningen är också satt ur spel... Jag trodde Choklad utspelade sig för ett bra tag sedan och för mina ögon kan jag se barnen leka med tunnband i filmen. I Karamellskorna svischar det förbi kontobedrägerier, mobiltelefoner och digitalkameror... Hallå?!

På ett sätt känns det som att Choklad är en klassiker från förr i tiden. Sedan får en helt annan författare för sig att skriva uppföljaren idag. Det liknar den gamla, men man lyckas inte nå hela vägen fram.

Jag är också lite besviken på Harris sätt att använda magin här. Det brukar oftast framträda på ett smart sätt som är integrerat i resten av historien. Nu känns det mer som en reservutväg som ständigt måste användas för att ge berättelsen lite spänning.

Men Joanne Harris kommer ändå alltid vara en av mina favoritförfattare och boken är faktiskt bra! Handlingen är bra och om det här varit en fristående bok hade jag garanterat tyckt ännu bättre om den!

Nu har jag satt igång och längtar igen efter en ny bok och hoppas att den inte har med Choklad att göra utan fortsätter på samma mysiga spår som det brukar!

3 kommentarer:

Evelina sa...

Längtar som en galen höna till den kommer ut i pocket. Men jag antar att då får jag längta tills jul. Men är inte namnet fantastiskt mysigt, både på svenska och engelska!

Cia sa...

Jadu, om det går i samma takt som att översätta den till svenska kan det säkert ta längre tid än fram till jul också :)

Jag tycker om namnet på engelska, men är faktiskt inte helt nöjd med det svenska :) Men det anknyter ju iallafall på samma tema fast ändå inte som förra boken, precis som handlingen i den här gör!

Anonym sa...

Hej! Jag hoppas att mitt bokpaket till dig har kommit fram. Jag skickade det för en vecka sedan och jag litade inte riktigt på kvinnan som tog hand om paketet. Hon verkade lite förvirrad men lovade att hon skulle lägga det bland utposten. Hur som helst hade jag tänkt förklara innehållet lite. Jag är så grymt förvirrad och det gick alldeles för snabbt det där. Det blev lite lite i ett avseende och lite kompensation i ett annat, men jag ska inte säga mer om du inte fått det ännu. Jag tittar in senare = )

Related Posts with Thumbnails