28 juni 2007

Titlar

Jag har en förlärlek för titlar när jag läsr böcker. Jag kan tycka att en i övrigt bra bok kan dras ned av att ha en dålig titel. Det kan vara tråkigt, fantasilöst och förutsägbart. Titlar som däremot säger något om boken utan att vara en direkt beskrivning av temat gör att jag får tänka mer och det tycker jag om.

Jag vill alltid fundera på varför boken heter som den gör. När man läst klart är det ofta ganska självklart varför, men medan man läser är det en utmaning att fundera ut vad det är som kommer att komma som gör att titeln passar. Just nu läser jag ju till exempel Den som ingen ser av Mari Jungstedt (som för övrigt är väldigt bra). Och då kan man ju inte låta bli att undra; VEM är det som ingen ser? Eftersom det är ett mordfall som ska lösas antar jag att det är mördaren som ingen ser och om man kommer på vem som inte syns har man också hittat mördaren. Men vem??

1 kommentar:

*Malin* sa...

Jag är ett också ett stort titelfans. Kan köpa en bok enbart pga en slående titel o sen bli superbesviken. Men det kan ju också vara åt andra hållet - att en dålig titel får mig att tveka inför en bok. Titlar är viktiga! Och när jag läst färdigt boken måste man ha fått svaret på varför denna titel.

Related Posts with Thumbnails