27 februari 2009

Norrtullsligan - Elin Wägner

Jag måste erkänna att jag inte hört talas om Elin Wägner innan jag försågs med Norrtullsligan av en vän som förstod att jag skulle tycka om den. När jag börjar söka mer information om henne undrar jag hur jag lyckats missa en författare som har gjort så mycket för att föra fram synpunkter på områden som jag kan tänka mig var kontroversiella för sin tid.


Kvinnofrågan är den som är mest framträdande i den här boken och det som fascinerar mig är att idag, 100 år senare, hade det här kunnat vara en vanlig chick lit om den placerades i vår tid.

Förutom ett stort engagemang i kvinnorörelsen var hon aktiv i ämnen som kvinnlig rösträtt, fredsrörelsen, sociala frågor samt miljöproblem.

Elin Wägner var den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf att väljas in i Svenska Akademien och hon var en av fem personer som var med och grundade Rädda Barnen.

En av Elins största fans är faktiskt Birger Schlaug som har en blogg tillägnad henne. Här hittar jag helt i hennes anda Amelias statyuppror. Endast 1 av 10 statyer föreställande verkliga personer är kvinnor. Här har du möjlighet att rösta på vilka historiska kvinnor som förtjänar sin egen staty, till exempel Elin Wägner.

Jag tyckte jättemycket om den här mysiga lilla boken som än idag är otroligt aktuell. Läs om ni vill uppleva bra samhällssatir från 1900-talets början!

3 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Pennskaftet och Väckarklockan är också mycket bra!

Mikaela Holm sa...

Kul att du hittat Elin Wägner! Kanske hittar du till en av Birger Schlaugs föreläsningar om henne, kolla här:http://elinwagner.blogspot.com/

Marielle sa...

Kul att du gillade den :) Man kan verkligen se de tappra kvinnorna och de tvivelaktiga herrarna (och damerna för den delen) framför sig när man läser den. Skörbjugg, fotogenlampor, pilsner och bröd i sekreterarkollektivet - vilket liv...

Related Posts with Thumbnails