17 juli 2008

The Da Vinci Code - Dan Brown

Det har aldrig känts rätt för mig att läsa Da Vinci-koden. Jag tvivlade inte på att den var bra, men jag har haft annat att läsa och aldrig riktigt känt för det. Sen köpte min sambo pocketutgåvan på engelska på myrorna i ett infall av givmildhet. Det var för två år sen ungefär :) Och helt plötsligt förra veckan kände jag att jag verkligen ville läsa boken!

Och det gjorde jag. Och det var omtumlande och fascinerande. Jag har aldrig riktigt haft kläm om vad de handlar om förutom att det har med Paris att göra och att vi var tvungen att ta bilder på glaspyramiderna på Louvren när vi var där. Och att Da Vinci hade ett spel med i leken samt att en person i Den sista nattvarden var en kvinna..

Ungefär så mycket visste jag. När jag hade läst hundra sidor visste jag så mycket mer! Boken är full med information och det var längesen jag kände mig så fullpackad med nya saker! Inte överpackad, mest fascinerad över alla detaljer som verkade hänga samman. Trots att det i början står att alla detaljer om konst, arkitektur och dokument som nämns i boken är sanna, har just det uttalandet fått utstå massiv kritik.

I vilket fall tycker jag historien och mysteriet är framlagt på ett sätt jag absolut inte hade förväntat mig. Det var svårt att sluta läsa, man ville ju veta hur allt skulle hänga ihop! Jag är positivt överraskad.

6 kommentarer:

Emelie sa...

Älskar den boken, den är så spännande! Kunde inte lägga ifrån mig den första gången jag läste den :)

Hanna sa...

Tur att någon blev positivt överraskad. Jag blev det inte utan kände mig mest underskattad som läsare när jag läste en helt sannslöst övertydlig bok. Jag föredrar att få tänka och klura lite själv och det tyckte jag inte att jag fick. Allt förklarades till förbannelse.
Själva story är grymt fascinerande och det är nog mycket därför jag är så besviken på att boken är så simpelt skriven och så full av klichéer. Det skulle ha kunnat vara så bra!

Cia sa...

Emelie: Ja den är verkligen svår att lägga från sig!

Hanna: Jag kan faktiskt hålla med dig om det. Men eftersom jag hört så mycket dålig kritik tyckte jag den var bättre än jag förväntat mig...

Jag vill också gärna lösa gåtorna själv i förväg, särskilt deckargåtor eller andra mysterier som pusslas ihop med subtila ledtrådar... Men med tanke på den här historiens karaktär och otippade ledtrådar och symbolik hade jag nog inte kunnat lösa det på egen hand och är ganska tacksam för att det är så tydligt :)

Hanna sa...

Hehe, där har vi största skillnaden. När jag läste den så fick den odelat bra kritik och var världens mest hypade bok! Jag förväntade mig ett mästerverk.

Kraxpelax sa...

Försökt läsa davincikoden men slocknade redan efter nåt tiotal sidor. Den hade nåt slags buskiskaraktär jag inte alls gillade.

Cia sa...

Det är precis det jag tycker om med böcker. Min upplevelse av dem påverkas inte av vad andra tycker :)Jag uppfattade inte buskisen och är glad för det, för jag fick ut mycket annat ur Da Vinci-koden oavsett dess litterära kvalité...

Related Posts with Thumbnails