5 april 2008

Doktor Glas

När jag gick på gymnasiet ingick det en hel del litteraturstudier på både engelska och svenska. Jag älskade det. Funderar på om jag inte borde fortsatt egentligen... Det kanske får bli ett nytt projekt om det här misslyckas :)

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg var en svensk klassiker som vi gav mycket uppmärksamhet. Vi läste Stockholmsskildringarna och analyserade de filosofiska monologerna. Jag kommer inte ihåg om jag tyckte den var bra bra när jag läste den då eller om den bara var bra som litterärt verk.

En av mina vänner som gick samma program men året efter mig fick genomgå samma behandling. Eftersom samtliga av våra andra vänner i närområdet trodde vi var dumma i huvudet när vi tyckte det lät häftigt med Krister Henriksson som Doktor Glas fick vi helt enkelt gå själva.

Och det var bra! Riktigt bra! Wallander gör inte Krister Henriksson rättvisa någonstans. Det här var fruktansvärt bra! Trots att föreställningen höll på i en och en halv timme blev det inte tråkigt någon gång. Henriksson lyckades inte bara att gestalta Doktor Glas men också Helga och Pastor Gregorius samt några ytterligare karaktärer.

Nu känner jag mig sugen på att läsa Bengt Ohlssons Gregorius som stått i bokhyllan länge nog... Men det tar emot litegrann. Pastor Gregorius är ju en väldigt motbjudande människa...

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails