6 juli 2008

De döda språkens sjö - Carol Goodman

När jag fick höra talas om den här boken kände jag genast att jag var tvungen att få tag på den. Tyvärr finns den inte längre hos förlaget och ingen bokhandel hade den svenska pocketupplagan kvar i handeln. Jag lyckades dock få tag på boken begagnat på internet. Bokborsen.se är ett alldeles utmärkt ställe!


Ungefär samtidigt skrevs det en del annat om den, bland annat Marianne som inte alls var imponerad. Jag har dock en tendens att strunta i vad andra tycker och bilda mig en egen uppfattning :) Inget ont om ditt omdöme Marianne! Men jag är glad att jag gjorde det, jag tyckte jättemycket om De döda språkens sjö och kan inte hålla med om kritiken att texten är för utbroderad. Jag tycker beskrivningarna passade in i sitt sammanhang och jag tyckte särskilt mycket om hur hon lade ut detaljer som lätt skulle missats om man inte hängde med. Jag vill inte bli påknuffad de små ledtrådar som leder till lösandet, det ska inte vara för uppenbart i texten. Men jag vill inte heller att slutet ska uppenbara sig ur tomma intet... Lagomt utstakat för att läsaren ska veta lika mycket som, men inte mer eller mindre, än huvudkaraktären.

Ja handlingen är likadan som i många andra böcker av samma typ. Men gör det något? Blir jordgubbar mindre goda för att du varierar mellan mjölk, grädde och glass som tillbehör? Är inte grundhandlingen i Extreme Home Make Over samma varje vecka fast det är olika tilltufsade familjer man sitter och gråter till varje gång ändå? Jag är inte helt övertygad om att allt jag läser måste vara något nytt. Det här är ett upplägg jag gillar och med de oändliga variationer som går att göra är det ofta lika bra varje gång!

Det enda jag inte är helt nöjd med är slutet. Det känns lite som att det är hämtat ur någon av mina gamla Kitty-böcker med en rafflande upplösning och en oväntad twist och alla levde lyckliga ever after...


Men läs den ändå! Jag hade två dagar i solstolen över och jag hade svårt att släppa den, den är verkligen dynamisk och driver läsaren och handlingen framåt... Perfekt semesterläsning skulle jag säga!

3 kommentarer:

Din Hemliga Bokvän sa...

Vilken tur! Jag tänkte skicka den till dig, men lyckades inte få tag på den. Så nu blir det nått annat! Ska försöka få iväg paketet inom några dagar!

Cia sa...

Nej vad roligt :) Hade jag hintat tidigare att jag ville ha den eller tyckte du bara att den passade bra? Ser fram emot nästa paket :)

Din Hemliga Bokvän sa...

Nej, jag tyckte nog bara att den skulle passa bra. Du nämnde skoltemat och det var det som fick mig att tänka på just den här boken.

Related Posts with Thumbnails